FEDERATION INTERNATIONALE DES CLUBS DE MOTORHOMES 

F.I.C.M. december 2021.

 Waarom een "B" rijbewijs tot 4500Kg? 


Meer dan 80% van de campers in omloop is overladen en dat is al tientallen jaren zo.

De huidige trend gaat in de richting van minder vervuilende, elektrische of hybride voertuigen, maar helaas véél zwaarder.


- Nuttig laadvermogen 500Kg.


Wanneer een camper de assemblagelijn van een fabrikant verlaat, kan hij niet worden gebruikt zonder een paar essentiële accessoires en de nodige bedieningsapparatuur, d.w.z. het vullen van de watertank, het tanken van gas en brandstof en natuurlijk de bestuurder achter het stuur.
In deze configuratie is het nuttig laadvermogen in veel gevallen al verdwenen.
F.I.C.M. vraagt daarom aan de fabrikanten de gebruiker een reëel laadvermogen van 500 kg te bieden.


- De evolutie van de milieunormen leidt ook tot zwaardere voertuigen. 


Tot op vandaag is er nog geen elektrische wagen met een realistische actieradius (actieradius + oplaadtijd, en aantal laadstations). Morgen zijn er misschien hybride voertuigen maar dan met het gewichtsprobleem van de batterij.
Als we een beetje rekenen 3500Kg + 500kg laadvermogen dan zitten we al aan 4000Kg.
Dat is geen evolutie naar de energietransitie die nodig en nuttig is voor iedereen, of het nu voor personenwagens is of voor kleine bedrijfsvoertuigen.

De oplossing is niet aan één land gebonden,  alleen een daadkrachtig optreden van de Europese Unie zou het mogelijk maken alle burgers op dezelfde manier te behandelen.


- FICM strijdt verder


De FICM strijdt al vele jaren voor de verdediging van het campertoerisme, zowel op het gebied van wetgeving als parkeerbeperkingen en -verboden. Die laatste maatregelen, in sommige landen, doen ons vrezen voor onze vrijheid.
Wij zijn onafhankelijk van alle politieke en financiële machten, wij zijn geen aandeelhouders van welke reisonderneming dan ook.
Onze vrijheid is onze kracht, het is waar dat voor sommigen storend is, we spreken motorhome we ademen motorhome.


Prettige feestdagen, bescherm jezelf, en laten we hopelijk elkaar zo snel mogelijk weer ontmoeten tijdens onze bijeenkomst in België.

Claude GUET
Président F.I.C.M