Weekend Bastogne


Het is November en het weer voorspelde niet veel goeds.  Toch trotseerden we de druilerige regen en tegen de avond was iedereen present op de parking in Bastogne.


Zaterdag


Op verplaatsing naar Achouffe voor een bezoek aan de alom bekende brouwerij waar de Elfjes (kaboutertjes) kleur en smaak geven aan het bier. Onze gids was een boeiend verteller. Twee schoonbroers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts besluiten hun eigen bier te brouwen in de garage van de schoonmoeder van Chris.  Het eerste brouwsel werd geproduceerd op 27/8/1972 en de Chouffe story was geboren.

In 1986 besloten ze om de boerderij te kopen want wat aanvankelijk als hobby bedoeld was werd opeens een voltijds avontuur.  De Elfjes groeiden mee in hun verschillende smaken en natuurlijk mochten wij die proeven en of het smaakte !!

Na de middag een bezoek aan het War Museum rond het Mardasson Memorial.  Het museum is een uniek herdenkingscentrum over de tweede wereldoorlog en focust vooral op de slag om de Ardennen. 

In december 1944 vallen Duitse strijdkrachten de Amerikaanse eenheden aan op het plateau van Bastogne.  In beide kampen vielen er meer dan 35.000 doden en nog eens 80.000 gewonden.  Er waren in die zes weken meer burgerslachtoffers dan in 4 jaar oorlog.  Het was het laatste grote Duitse offensief. 

Aan de hand van 4 getuigenissen – voorwerpen – 3D ruimtes en video’s werden we ondergedompeld in deze meeslepende gruwel die niemand onbewogen laat. Vooraan het museum was er nog een tentoonstelling “Kunst aan de Berlijnse muur”, dit naar aanleiding van de 30ste verjaardag van de val van de Berlijnse muur. Na dit toch wel indrukwekkend bezoek kregen we als afsluiter een lekker stuk taart met dampende koffie.

’s Avonds was iedereen erg blij om in de wagen te blijven want het koude weer liet zich heel goed voelen. Bij een drankje naar keuze vond iedereen rust in zijn huisje.


Zondag


Een heel koude ochtend en soms nog wat neerdalende mist om meer winters aan te doen en toch was de meerderheid present voor geleide wandelingen vol oorlogsherinneringen.

Het was echter geen ‘monumenten” wandeling, maar de gidsen gaven boeiende uitleg over de verschillende plekken waar de oorlog zich echt liet voelen. Boerderijen en burgerwoningen waar zowel Amerikanen als Duitsers gelegerd waren en het effect op de bewoners werden ons zo meer dan duidelijk. Het geeft zeker een heel andere kijk op wat er zich hier in en rond Bastogne afspeelde in de winter van 1944-1945.

Na deze frisse leerrijke wandeling sloten we dit weekend af en, na een hapje voor het vertrek, reed iedereen huiswaarts.

Bedankt Tamara en Geert voor dit boeiende en “lekkere” weekend in Bastogne.

 

Verslag: Janssens Erna