Weekend Lessen (Lessines)


Ons eerste (en enige) weekend van het jaar 2020 bracht ons naar Henegouwen, juist over de taalgrens en meer bepaald naar Lessen, de stad waar kunstenaar René Magritte is geboren.  Het weer beloofde niet veel goeds maar trouwe zwervers rijden door alle weer en wind.


Zaterdag


Een stadswandeling met gidsen.  Tijdens de 19de eeuw was Lessen een florerende stad. Hier waren 20 porfiergroeven waar rond de 6.000 arbeiders te werk gesteld waren. (Porfier is een gesteente dat dient voor de fabricage van kasseien, klinkers en hagelkorrel voor wegbestrating). Nu zijn er maar 2 groeven meer in werking en is het een stil en rustig stadje geworden met als trekpleister het hospitaal “Notre Dame à la Rose” dat we deze namiddag bezoeken.


Alles herinnert hier nog aan een vergane industriële activiteit van meer dan 150 jaar, de huizen, de laadkades aan de Dender, spoorwegen tot de naam van de parochie “Saint Roch” patroonheilige van de steenhouwers.  René Magritte een héél bekende surrealistische schilder is hier ook geboren en kreeg zijn standbeeld op de grote markt.


Na de middag volgde dan de rondleiding met gidsen die héél boeiend konden vertellen in het hospitaal “Notre Dame à la Rose”.


Het is een van de oudste hospitalen van Europa. Gesticht in 1242 door de Franse prinses Alix de Rosoit als opvang voor armen en zieken en dit gedurende bijna 750 jaar tot 1980. Tegenwoordig fungeren de kloostergebouwen als museum.


Er zijn ziekenzalen, bedden, medische instrumenten een bibliotheek met 2.000 antieke boeken en nog zoveel meer, en er is ook nog altijd de kruidentuin. In de loop van de 19de eeuw steeg de vraag naar verzorging door de groeiende exploitatie van de porfiergroeven. Er waren toen veel zieke en gewonde arbeiders, die in deze periode hier verzorgd en geopereerd werden. 


Het hospitaal werd bestuurd door de priorin en het is duidelijk dat de religieuze gemeenschap een dominerende rol bleef spelen tot 1980, het jaar waarop de laatste patiënten uit het hospitaal vertrokken dat inmiddels een geriatrische instelling was geworden. 


Als afsluiter van dit interessante bezoek kregen we in de gezellige cafétaria een goeie tas koffie met een lekker stuk taart.


Tijd om naar de motorhomes te gaan want de verwachte storm Dennis kwam dichterbij en de ganse nacht voelden wij de rukwinden.


Zondag


Een bezoek aan de Fruitburght in Bever. Een klein familiaal bedrijf waar appelen en peren milieuvriendelijk geteeld worden. Patrick en Margarette De Meulemeester zijn sinds 1991 actief als fruitkwekers en bewaren en sorteren zelf het fruit.  Hun kwaliteitsvol fruit wordt rechtstreeks verkocht aan de consument.

Fruit van iets mindere kwaliteit wordt op het bedrijf verwerkt tot natuurlijke fruitsappen met verschillende combinaties, zoals appel en framboos enig in de streek van het Pajottenland.

Natuurlijk mochten we van dat lekkers proeven en iedereen kocht dan ook zijn voorraad fruit.


Terug op de parking werd het weekend afgesloten, iedereen wou met dit stormweer tijdig naar huis.

Dit was een organisatie van Luc en Maritta, als start van het nieuwe zwerversjaar was dit een schot in de roos.


Verslag: Janssens Erna