Blussen en spelen


Ons tweede zwerversweekend bracht ons naar Mechelen. Ooit de Bourgondische hoofdstad van de Nederlanden. Geen wonder dat wij als levensgenieters ons hier meteen thuis voelden. Vergezeld van stralend nazomerweer kwamen we allen samen op de grote parking die voor ons voorzien was.


Zaterdag


Een Bourgondische stadswandeling onder leiding van ervaren gidsen.

Een wandeling in het spoor van Keizer Karel en Maria van Bourgondië in een stad die rijk is aan erfgoed, hippe winkeltjes en fijne musea.

Het bracht ons langs het beeld van Keizer Karel als kind op zijn hobbelpaard. Het was marktdag en de vele kramen en terrasjes langs de grote markt lonkten, op de achtergrond het stadhuis (ooit had Mechelen er drie).

Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn word er weer volop getrouwd en het was er druk, ieder kwartier kon je wel een nieuwbakken echtpaar bewonderen.

Onze wandeling bracht ons door sfeervolle straten met mooi aangelegde vijvers, langs stadspaleizen, historische kerken en natuurlijk niet te vergeten de Sint Romboutstoren en de imposante Sint Rombouts Kathedraal.

Hier achteraan de kathedraal was vroeger ook een gevangeniscel voorzien waar men gevangenen toeliet de mis te kunnen horen.

Zo was de voormiddag rap om en velen dachten,  zo’n mooie stad hier komen we nog eens terug.


Na de middag stond er een fietstocht op het programma en diegenen die niet fietsten konden een kleine wandeling doen.

Mechelen is omgeven door water dus was het een leuke fietstocht langs het kanaal Willebroek-Leuven en natuurlijk langs de pittoreske boorden van de Dijle met de sluisjes in een rustige natuur. Ook de wandelaars gingen langs de Dijle wandelen en kwamen dan met de fietsers samen aan een rustpunt in Hever waar we als verrassing door ons bestuur getrakteerd werden met een ijsje! Ieder van ons werd rijkelijk voorzien met twee bollen naar keuze en er bovenop een wolkje slagroom.

Het was een welkome verfrissing en het smaakte voortreffelijk met dit mooie weer. Eenmaal terug op de parking werden tafels en stoelen buiten gehaald, buiten eten in dit prachtige weer is gewoon zalig en iedereen bleef dan ook verder genieten tot het donker werd.


Zondag


We wandelden samen naar het speelgoedmuseum voor een gegidste rondleiding.

We slenterden nostalgisch doorheen de speelgoedcultuur van vroeger en nu. Het bestaat sinds 1982 en beslaat een oppervlakte van 7.000 m².

Je vindt er spel en speelgoed van over de hele wereld. Poppen en poppenhuizen; zelfs één dat tot de familie Ruffio di Calabria behoorde, knuffelberen in alle maten en vormen, Lego, Mecano, Märklin treinen en nog zoveel meer, teveel om op te noemen. Oma’s, opa’s en ouders beleven hier terug hun kindertijd en de kinderen kunnen hun hart ophalen in de vrije speelruimte.

Na dit leuke bezoek konden we in de cafétaria nog eens nakaarten en hier werd door Rudy het weekend afgesloten.


Bedankt Hugo en Pascal voor dit fijn weekend. Wij zwervers zitten terug op het oude spoor, doe zo voort !! Ook een dikke merci aan Lucienne die met eigen wagen zorgde voor extra vervoer!!


Verslag: Janssens Erna