Muzikaal spelen.


Gooik! Parel van het Pajottenland, op een boogscheut van Brussel, gekend om zijn Pajotse gemoedelijkheid werd onze bestemming voor ons zwerversweekend.  Vrijdagavond, gezellig samenzijn in het Volkscafé “De Cam”.


Zaterdag


Zoals gewoonlijk worden we in groepjes verdeeld voor de bezoeken van de dag.

Een eerste bezoek aan Geuzestekerij De Cam, de enige Gooikse geuzeproducent.  Steker Karel Goddeau houdt met veel passie en overgave de lange traditie in ere.  De stekerij brouwt zelf geen bieren maar koopt lambiekbieren van artisanale geuzebrouwerijen.  Het bier wordt gerijpt in 100 jaar oude eiken vaten en gebotteld als lambiek of gemengd tot geuze die hergist op de fles. Door de kleinschaligheid van de Geuzestekerij is de Oude Geuze van De Cam een zeer exclusief product.  Natuurlijk volgde er een degustatie en we lieten het ons smaken.


Na deze smaakmaker volgde er een huifkartocht langs rustige wegen doorheen het golvende landschap van het Pajottenland.


Na de middag een bezoek aan “De Ark van Pollare”. Dit is een zorgboerderij waar neerhof en weidedieren ondergebracht worden die verwaarloost of mishandeld werden maar ook dieren van mensen die er door omstandigheden niet langer voor konden zorgen. Een bonte mengeling van vogels tot  konijnen, alpaca’s, ezeltjes, paarden en zoveel meer, die zich hier echt thuis voelen.


’s Avonds wachtte ons een drie gangen menu in Volkscafé De Cam.

Soep, koninginnenhapje met frietjes en rijstpap als dessert dat samen met een plaatselijke Guuëkenèèr smaakte voortreffelijk zeker als je met zo’n leuke bende te saam bent.


Zondag


In volkscafé De Cam heb je op de bovenverdieping het muziekinstrumenten museum. Het toont zo’n 400 oude volksinstrumenten uit de verzameling van Herman De Wit, stichter van de volksmuziekgroep ’t Kliekske. 

Onze gids ook iemand met een gedreven passie voor volksmuziek was een boeiend verteller en muzikant die vlot deze oude instrumenten bespeelde, zoals de hommel, draailier of klompviool, Vlaamse doedelzak en zoveel meer.  

Veel van deze instrumenten werden door de man in de straat zelf gemaakt want die hadden geen geld om echte instrumenten te kopen. Men vindt die ook terug op verschillende schilderijen van Breughel en zijn zonen Pieter en Jan.


Beneden in het café kon wie het wou nog eens zijn hart ophalen met oude volksspelen.

Terug op de parking werd het weekend door Geert afgesloten. Dit weekend was een organisatie van Rudy en Arlette, nen dikke mercie, het was leuk, leerrijk, en smaakvol.


Verslag: Janssens Erna.