Motorhome verder blijven gebruiken ? Een aanrader natuurlijk!

Wat de meeste gebruikers afschrikt om de motorhome in de winter te gebruiken is waarschijnlijk de angst om op winterse wegen te rijden. Ook de angst om kou te hebben zal wel een rol spelen en ook dat is niet nodig want de hedendaagse motorhomes zijn veelal wintervast. Ook de verwarmingen die men installeert kunnen koude best aan al moet men wel zelf enkele maatregelen treffen om geen problemen te krijgen.

Het zou echt jammer zijn dat een investering in een camper alleen in de zomermaanden zou renderen.

Ook in de winter maakt men mooie uitstappen en die hoeven echt niet veraf te zijn. Kijk maar eens naar de onderstaande suggesties.

– Champagnestreek
– De Moezelstreek (zie bij varia)
– Fietsland Nederland
– De noordelijke kusten van Frankrijk
– De Elzas
– Diverse city trips

In de winter op stap gaan vergt wel een aantal voorbereidingen.

Zo moet men ’s morgens niet vertrekken en volle gas beginnen rijden als de motor nog koud staat, dit doet men toch ook niet met de personenwagen? Rustig aan op weg gaan tot de bedrijfstemperatuur is bereikt is een must. Stationair de motor opwarmen is geen goed idee en bovendien is het milieu hier niet mee gediend, om van de omwonenden nog te zwijgen! In Duitsland is dit zelfs strafbaar!

Controleer, voor u vertrekt, eens het koelwater en ruitensproeiersvloeistof. Dit kan in uw merkengarage. Neem zeker reserve ruitensproeiersvloeistof mee want in sommige landen, o.a. in Duitsland, is het verplicht om hiervoor reserve bij te hebben, zelfs in de zomer. In de winter maakt men meer gebruik van de ruitensproeier en als de vloeistof niet voldoende beschermd is werkt het niet naar behoren en vriest alles op de ruit vast met gevaarlijke toestanden tot gevolg zoals zichtverlies door een met ijs bedekte ruit.

Belangrijkst van al zijn geschikte winterbanden of 4-seizoens banden met een winterteken op. (zie foto) Zonder het winterteken en met enkel de vermelding van M + S wordt de band NIET als winterband gerekend. 

Kijk ook een op https://www.nkc.nl/artikel/winterbanden-camper-duitsland/?utm_source=cd&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief&dtid=1868

 

Winterband

4-seizoensband

lente-zomer-herfst-winter

Nog enkel tips extra!

Let op als je op wintersport gaat in Oostenrijk want daar wordt een banddiepte van 4 mm niet meer als winterband gezien maar als zomerband.

In de meeste wintersportlanden is het ook zo, dat wanneer je bij een ongeval zou betrokken zijn of het verkeer zou belemmeren, omdat je niet verder kan met foutieve banden, je in de eerste plaats een boete krijgt en dan pas wordt geholpen!

Vergeet ook geen ijskrabber om voor uw vertrek ’s morgen de ruiten vrij te maken. Gebruik hiervoor zeker geen warm of heet water. Om het aanvriezen van de ruitenwissers te voorkomen, en zo het wisserblad te beschadigen, steek je onder de wisserarm simpelweg een wijn- of champagnekurk, vergeet je die bij het wegrijden weg te nemen is er geen probleem, die vervang je ‘s avonds gewoon door andere. Dus neem er enkele mee uit voorzorg en je kan natuurlijk ook ’s avonds eerst genieten van een flesje wijn en de kurk bewaren voor dit doel.

Vertrek ook niet zonder eerst het dak sneeuw- of ijsvrij te maken. Bij hogere snelheden kunnen deze van het dak schuiven en andere weggebruikers in gevaar brengen of zelfs ongevallen veroorzaken. Weet dat jij hiervoor dan verantwoordelijk kan gesteld worden !

hou de motorhome warm en stel deze zeker niet in de tocht van noorderwind.
voorkom bevriezen van proper en grijs water
voorkom het in veiligheid springen van de boiler
rij regelmatig naar andere plekjes
de batterij heeft een beperkt vermogen en reken in de winter niet te veel op zonnepanelen door het weinige licht dat er is 
door om de 2 dagen rond te rijden naar andere motorhomeparkings wordt de woonbatterij bij geladen
eventueel kunnen bepaalde motorhomevriendelijke campings aangedaan worden waar de wagen op netstroom kan geschakeld worden
ook bepaalde servicepunten voor campers bieden deze mogelijkheden aan

Sluit eventueel aan bij een club die regelmatige uitstappen organiseert.

zo verplicht je jezelf om met regelmaat (maandelijks) een weekendtrip mee te maken
zo ontdek je activiteiten, toeristische of culturele pareltjes in groepsverband
zo leer je veel bij over het onderhouden van de camper of het winterveilig stallen/gebruiken ervan
en zo blijft ook tijdens de winter de vrijetijdswagen rendabel en biedt deze onvergetelijke momenten in de donkerste maanden van het jaar !